Nieuwsupdates
2021 september

Wat is een indexfonds?

Veel mensen willen niet teveel bezig zijn met beleggen. Door te beleggen in indexfondsen kunt u een goed rendement behalen, terwijl het u bijna geen moeite kost. Maar wat is een indexfonds? In dit artikel leggen we uit wat een indexfonds is en waar u op moet letten bij het beleggen in indexfondsen.

Indexfonds

Een indexfonds is een beleggingsfonds dat een bepaalde index volgt. Hiermee wordt bedoeld dat de fondsbeheerder probeert om hetzelfde rendement te behalen als de index.

Wat is een index?

Een index representeert een bepaalde regio of sector. Er zijn bijvoorbeeld indexen die de wereldeconomie vertegenwoordigen, maar er zijn ook meer specifieke indexen voor de Amerikaanse markt of Europese markt. Bij een sector moet u bijvoorbeeld aan de technologiesector of de sector financiële dienstverlening denken.

Verschil tussen een indexfonds en een actief beheerd beleggingsfonds

Doordat het beleggingsfonds een bepaalde index volgt, wordt een indexfonds ook wel een passief (beheerd) beleggingsfonds genoemd.

Het grote verschil tussen een passief beleggingsfonds (indexfonds) en een actief beheerd beleggingsfonds is dat een passief beleggingsfonds de index niet probeert te verslaan.

De fondsbeheerder van een passief beheerd beleggingsfonds probeert namelijk om de index zo precies mogelijk te volgen. Bij een actief beheerd beleggingsfonds is een fondsmanager bezig om de index te verslaan. Dit betekent dat de fondsbeheerder probeert om betere resultaten te halen dan de index.

Voordelen van een indexfonds

Waarom zou u in een indexfonds beleggen? Aan het beleggen in een indexfonds zitten verschillende voordelen.

  • Spreiding. Door te beleggen in indexfondsen is het makkelijk om voor een goede spreiding te zorgen. Het is hierdoor namelijk mogelijk om met slechts één transactie te beleggen in veel bedrijven in verschillende sectoren en regio’s. Door deze spreiding kunt u het risico van beleggen verlagen.
  • Lage kosten. Doordat indexfondsen de index volgen en niet proberen te verslaan, zijn de kosten over het algemeen laag. Er is namelijk geen dure fondsmanager nodig die de index wel probeert te verslaan. Deze kosten die worden bespaard komen allemaal ten goede van uw rendement.
  • Geen dividendlekkage. Dividendlekkage komt voor wanneer er (een deel van) de buitenlandse dividendbelasting niet kan worden teruggevraagd. In zo’n geval loopt u rendement mis. De indexfondsen van InDelta hebben geen dividendlekkage.
  • Besparing van tijd. Door het beleggen in indexfondsen kunt u tijd besparen. Doordat een indexfonds de index passief volgt hoeft u ook niet veel naar uw beleggingen om te kijken. Bij InDelta is het mogelijk om elke maand automatisch te beleggen in indexfondsen. U kunt uw tijd dan besteden aan zaken die er echt toe doen.

Nadelen van een indexfonds

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het beleggen in een indexfonds. We hebben de belangrijkste voor u op een rij gezet.

  • De hele index volgen. Hoewel het volgen van de index één van grootste voordelen is van een indexfonds, heeft dit ook een keerzijde. Wanneer er een bedrijf in de index zit dat minder goed presteert, dan wordt dit bedrijf niet uitgesloten. Het indexfonds volgt namelijk de hele index.
  • Geen hoge pieken. De goede spreiding van een indexfonds zorgt ervoor dat de kans op een erg grote daling verkleind wordt. Wanneer een bedrijf slecht presteert, dan compenseren de andere bedrijven in het indexfonds dit namelijk. Andersom geldt dit ook. Wanneer een bedrijf uit het indexfonds extreem goed presteert, dan zult u dit effect ook minder sterk merken.

Welk indexfonds past bij u?

Hoewel een indexfonds in principe alle indexen kan volgen, zijn er twee soorten indexfondsen die het meeste voorkomen. Dit zijn namelijk indexfondsen die zich richten op aandelen en indexfondsen die zich richten op obligaties.

Over het algemeen worden aandelen als meer risicovol gezien dan obligaties. Door een goede mix te bepalen tussen deze twee, kunt u een portefeuille samenstellen die past bij uw risicoprofiel.

Een indexfonds kiezen

Een van de voordelen van een indexfonds is de goede spreiding. Dit betekent echter niet dat u altijd een goede spreiding heeft bij elk indexfonds. Bij het kiezen van een indexfonds is het daarom belangrijk om hierop te letten.

Zoals eerder gezien kan een indexfonds een bepaalde regio of sector volgen. Wanneer u alleen belegt in een indexfonds dat zich richt op Azië, dan heeft u waarschijnlijk een minder goede spreiding. Het kan dan een goed idee zijn om ook een indexfonds van Europa en de Verenigde Staten toe te voegen.

In sommige gevallen is het dus aan te raden om in meerdere indexfondsen te beleggen om een betere spreiding te krijgen. Bij InDelta kunt u dit gemakkelijk in één keer instellen.

Eenvoudig indexbeleggen voor iedereen

Bent u geïnteresseerd geraakt in het beleggen in een indexfonds? Bij InDelta maken we dit erg makkelijk. Open een gratis rekening en ervaar zelf hoe u rendement kunt behalen zonder te veel met beleggen bezig te zijn.

Duivendrechtsekade 82 | 1096 AJ Amsterdam | 020 2477 222 | contact@indelta.nl |