Waarom jong starten met beleggen?

2022 mei

Beleggen? Niks voor mij, daar ben ik nog even te jong voor. Ik heb ook nog geen duizenden euro’s om te beleggen, dus dat heeft weinig zin. Grote kans dat je jezelf herkent in deze excuses om niet te beleggen. InDelta legt je graag uit waarom je juist nu moet beginnen en waarom je nooit te jong[1] bent om te starten met indexbeleggen bij InDelta.


[1] Onder de 18 jaar samen met je ouder(s) of voogd lees hier meer.

1. Rendement-op-rendement

Bij InDelta kunnen we niet vaak genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om de tijd te nemen als je gaat beleggen. Hoe meer tijd je hebt, hoe meer tijd je geld heeft om te groeien en dus hoe groter je vermogen wordt. Omdat je je opgebouwde winst ook weer belegt, groeit je vermogen nog sneller.

We leggen het je uit in een voorbeeld:

Stel Emily belegt €100 en behaalt in het eerste jaar 5% rendement (beleggingsportefeuille met een neutraal risicoprofiel: 60% aandelen, 40% obligaties), dan heeft zij aan het eind van dat jaar €105: een winst van €5. Stel dat zij het jaar daarop weer 5% rendement maakt? Dan heeft zij niet (weer) €5 winst, maar een rendement van €5,25. Hoe dat kan? Omdat ze in het tweede jaar niet begint met €100, maar met €105.

Nu lijkt die €5,25 niet echt veel. Maar als je zo een aantal jaar achter elkaar belegt, dan zie je dat dit nogal veel scheelt. Een vergelijking: Vincent kiest een modelportefeuille bij InDelta en legt iedere maand €200 in, 10 jaar lang. Emily gaat ook beginnen met indexbeleggen, maar zij begint al 10 jaar eerder. Zij legt 20 jaar lang de helft in: €100 per maand in. Allebei storten ze dus in totaal €24.000. Door rendement-op-rendement is het eindbedrag van Emily echter wel veel groter dan dat van Vincent.

Kortom jong en optijd beginnen levert meer op, zoals je nog eens ziet in bovenstaande afbeelding.

2. Jong en alle tijd

Het kan zijn dat de beurzen een tijdje een lager rendement geven. Het kan zijn dat je geld tijdelijk minder waard wordt, beleggen blijft natuurlijk altijd een risico. InDelta snapt dat dit niet leuk is. Maar wie belegt weet dat deze tijden er ook bij horen. Hoe langer je belegt, des te groter is de kans op een positief rendement. Als je jong bent dan heb je nog lang de tijd om te beleggen. Het is daarom ook belangrijk om geld te beleggen wat je kan missen en dat je belegt met een specifiek doel. Een dip in de beurs vandaag is voor jou nog geen ramp. Je hebt nog flink wat jaren om een eventueel verlies weer goed te maken. InDelta heeft zelf ontwikkelde gelijk-gewogen indexfondsen die jou hier zo goed mogelijk tegen beschermen. Net als de Deltawerken in Zeeland.

3. Jong geleerd oud gedaan

Jong geleerd is oud gedaan. Een groot voordeel van jong beginnen met beleggen is dat je op latere leeftijd al wat ervaring op zak hebt. Je bent bekend met de stijgende en dalende koersen en weet dat het loont om je geld te laten staan. Het is beter dat je dit leert als je jong bent en met een kleine periodieke inleg begint dan dat je vijftig bent en met een groter vermogen ineens gaat beleggen. Zo spreid je het risico over de tijd.

4. Geen duizenden euro’s nodig om te starten

Met de opmerking dat je nog niet zoveel geld hebt hebt om te beginnen, zit je er flink naast. Vroeger was dit misschien wel hel het geval, dan deden vermogensbeheerders een keer de deur open als je aankwam met minimaal €250.000 maar tegenwoordig kan je dit eenvoudig zelf online doen. Bij InDelta maken wij indexbeleggen toegankelijk voor iedereen. Bij InDelta beleg je al vanaf €1,- inleg.

5. Lage lasten

Wanneer je aan het begin staat van je carriere, dan ligt je salaris misschien niet zo hoog. Je bent in de meeste gevallen nog niet bezig met kinderen of je hypotheek dus je vaste lasten zijn minimaal.

Als je je eigen geld verdient, dan is het logisch dat je daar lekker regelmatig van uit eten gaat of van gaat shoppen. Maar als je elke maand 1 avond stappen of shoppen laat schieten, bespaar je al snel €75,-. Deze 75 euro zou je goed op een beleggingsrekening kunnen zetten. Dit bedrag lijkt misschien minimaal, maar als je dit bedrag 10 jaar geleden in een gespreid belegd aandelenfonds had gestopt, dan had je nu een bedrag van ongeveer €11.000 bij elkaar belegd. Uiteraard brengt beleggen kosten met zich mee, maar wist je dat deze bij InDelta maar 0,57% per jaar zijn? All-in! InDelta rekent dus geen aan- en verkoopkosten. Meer over onze kosten lees je hier.

Benieuwd waarom je juist nu moet beginnen met indexbeleggen bij InDelta? Lees ons andere artikel.

Duivendrechtsekade 82 | 1096 AJ Amsterdam | 020 2477 222 | contact@indelta.nl |