Nieuwsupdates
2022 augustus

Update Russische Beleggingen

Ruim 5 maanden geleden begon Rusland met de invasie van Oekraïne. In maart hebben we u laten weten dat FundShare 1 sub-fonds heeft dat belegt in Russische aandelen – het InDelta BRIC Indexfonds – en dat dit sub-fonds was opgenomen in 5 van de 6 modelportefeuilles voor onze vermogensbeheerklanten.

Eerdere gebeurtenissen in Russische beleggingen

De Russische beleggingen in het InDelta BRIC Indexfonds waren allemaal verhandelbaar, met uitzondering van de in de VS genoteerde Global Depositary Receipts (GDR). Het begin van het conflict ging gepaard met een daling van de prijzen, wat leidde tot een resterende weging van de Russische beleggingen in het InDelta BRIC Indexfonds van minder dan 5%.

Het InDelta BRIC Indexfonds was opgenomen in 5 van de 6 modelportefeuilles voor vermogensbeheerklanten, behalve in de meest defensieve portefeuille. We hebben de beleggingen in het InDelta BRIC Indexfonds afgebouwd ten gunste van de andere aandelenindexfondsen.

Latere gebeurtenissen in Russische beleggingen

In maart werden alle andere Russische GDR- beleggingen, genoteerd aan de London Stock Exchange (LSE), stopgezet (en later geschorst) voor de handel. De laatste prijs was tussen de 90% – 98% lager in vergelijking met de niveaus van vorig jaar. We hebben deze prijzen gebruikt als beste schatting voor de waarde van de Russische beleggingen. Door deze laatste koers daalde de waarde van de Russische beleggingen binnen het BRIC-fonds tot 1%.

In de daaropvolgende maanden heeft Rusland de buitenlandse (G)DR-programma’s in Russische aandelen verboden, waardoor de bestaande beleggingen moesten worden omgezet in Russische aandelen of verkocht. Omdat de markten de handel in deze producten opschortten en het voor FundShare niet mogelijk was om Russische aandelen op de lokale markten te verkopen, was de enige optie om de GDR’s aan te houden en te wachten tot de (G)DR-uitgevers (grote (Amerikaanse) banken) een liquidatie waarde uitkeren.

Door deze maatregelen en geen zicht op positieve ontwikkelingen in de Russische oorlog, hebben we in juli eerst de prijzen voor de beleggingen gehalveerd. En in augustus waardeerden we alle beleggingen op (bijna) 0. Dat verminderde de weging van de Russische beleggingen in het BRIC-fonds tot 0,5% in juli en 0,0% in augustus.

Verwachte ontwikkelingen

We zien geen snel einde van deze oorlog en daarom zijn we op zoek naar aanpassingen in ons prospectus voor dit sub-fonds, vóór het jaarlijkse herbalanceringsmoment in november. Het doel is om een sub-fonds te hebben met beleggingen in opkomende markten, zonder (extra) Russische beleggingen. Deze aanpassingen zullen tijdig worden gecommuniceerd via onze website en e-mail.

Duivendrechtsekade 82 | 1096 AJ Amsterdam | 020 2477 222 | contact@indelta.nl |