Geef uw kinderen een financiële voorsprong met indexbeleggen

2021 april

Afgelopen week werd de 10e editie van de ‘Week van het geld’ georganiseerd. Een jaarlijks initiatief van het ministerie van financiën, dat kinderen moet voorbereiden op financiële redzaamheid. Koningin Maxima – erevoorzitter van het platform Wijzer in geldzaken – opende het event. “Jong geleerd is oud gedaan” zei de Koningin, doelend op de slechte financiële gewoonten die kinderen overnemen van hun ouders. Maar liefst 82% van de kinderen kopieert het geldgedrag.

De ‘Week van het Geld’ is dit jaar misschien wel belangrijker dan ooit. De corona-crisis zal de volgende generatie economisch nog verder onder druk zetten. Dit bovenop de al nijpende positie van jongeren op de woningmarkt en de alsmaar oplopende studieschulden. Een verloren generatie dreigt.

Het goede voorbeeld
Een urgente opdracht aan ouders om in actie te komen en geld op zij te zetten voor hun kroost. Voor het goede voorbeeld en om ze een financiële voorsprong (lees: geen achterstand) te geven. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Kinderen zijn duur. Volgens het CBS kost een kind gemiddeld 17 procent van het besteedbaar inkomen, twee kinderen kosten gemiddeld 26 procent. Terwijl een serieuze voorsprong voor een woning of studie toch snel gaat om vele tienduizenden euro’s. Onmogelijk dus? Nee, want u beschikt namelijk over de tijd. Misschien wel 10, 15 of 18 jaar.

Achtste wereldwonder en tijd
Hoe eerder u begint met geld apart zetten, hoe meer tijd er is. En hoe meer tijd des te minder u periodiek opzij hoeft te leggen. Dit komt door het rente op rente effect, ook wel samengestelde interest. Albert Einstein noemde dit ook wel het achtste wereldwonder. Het betekent dat op behaalde rendement ook weer rendement wordt ontvangen, waardoor geld extra hard groeit. Oprichter van Vanguard John C. Bogle zei daarom: “Investeer voor lange termijn. Het samenvoegen van rendement bouwt namelijk op. Maar let op: het samenvoegen van kosten is desastreus”. Kortom een lange horizon met weinig kosten leidt tot minder inleg. Laten dit nu de beste ingrediënten zijn voor indexbeleggen volgens de meest succesvolle belegger ter wereld, Warren Buffet.

Indexbeleggen
Buffet: “U hoeft niet direct veel geld te beleggen in indexfondsen. Buffet beveelt eigenlijk het tegenovergestelde aan: “Beleg liever kleine bedragen langzaam gedurende een lange periode”. Als ouders 10 jaar lang voor hun kind in een indexfonds inleggen zullen zij volgens Buffet het beter doen dan 90% van de beleggers. Sterker nog, volgens Buffet kan door periodiek in indexfondsen te beleggen, een belegger die nergens van weet het zelfs beter doen dan de meeste beleggingsprofessionals. Een beter voorbeeld aan uw kind kunt u dus niet geven. Maar begin wel vandaag. Want alleen dan kunt u met indexbeleggen het achtste wereldwonder aan uw eigen kleine wonder geven.

InDelta Kindrekening
InDelta wil indexbeleggen voor iedereen toegankelijk maken. Daarom is er speciaal voor ouders met minderjarige kinderen de InDelta Kindrekening. Een unieke rekening met alle goede elementen: geen minimum inleg, lage beheerkosten, geen transactiekosten en eenvoudig (periodiek en automatisch) beleggen in wereldwijde gespreide indexfondsen. De rekening staat op naam van het minderjarige kind, maar is onder beheer van de ouders. Hierdoor kan ook nog eens optimaal worden geprofiteerd van de jaarlijkse schenkingsvrijstellingen (EUR 6.604 in 2021) en mogelijke erfbelasting worden vermeden.

Meer informatie over de InDelta Kindrekening? Ga naar www.indelta.nl/andere-diensten/kindrekening/ of klik hier om direct online een rekening te openen.

Amstelplein 1 | 1096 HA Amsterdam | Rembrandt Toren, 9e verdieping | 020 2477 222 | contact@indelta.nl