Waarom indexbeleggen?
Het type belegger
Binnen de beleggingswereld zijn er kortweg twee stromingen: actief en passief beleggen.
Actief beleggen
Bij actief beleggen gaat het om kopen en verkopen van effecten met als doel een hoger rendement te behalen dan het marktgemiddelde. Actieve beleggers of actieve beleggingsfondsen proberen dit te doen door de beste effecten te selecteren (‘stock picking’) en deze op het beste moment te kopen of te verkopen (‘timing’).
Passief beleggen
Bij passief beleggen wordt een effect gekocht met de intentie om deze een lange periode aan te houden. De keuze voor dit effect is niet gemaakt op basis van verwachtingen en bij ontwikkelingen op de beurs blijft de belegger in alle rust zitten. Passieve beleggers gaan uit van positieve rendementen op de lange termijn.
Wat is Indexbeleggen
De bekendste vorm van passief beleggen is indexbeleggen. Een index is een samenstelling van een aantal effecten die een beurs, beleggingscategorie, regio of financiële markt vertegenwoordigt. Bekende voorbeelden zijn de Dow Jones Index of de AEX Index. U kunt in één keer in de gehele index beleggen door het afgeleide indexfonds aan te kopen.
In tegenstelling tot actief beleggen proberen indexfondsen dus niet constant de markt te verslaan door effecten te kopen en te verkopen. We gaan dieper in op de verschillende beleggingsvormen in ons artikel beleggen voor iedereen.

Waarom indexbeleggen?
Beurzen zijn niet te voorspellen. Met indexbeleggen laat u uw beleggingsbeleid niet regeren door onrust op de financiële markten. Met het passieve karakter van indexbeleggen bouwt u juist in rust gespreid vermogen op voor de lange termijn.
Naast rust biedt beleggen in indexfondsen nog andere voordelen:
- De beste spreiding
- Minder risico
- Lage kosten, dus meer rendement
Wat zeggen de experts?
Dat indexbeleggen de beste manier van beleggen is, wordt al jaren onderkend door wetenschappers en onderzoekers. Lees hier de meningen van verschillende experts.
Markowitz & Sharpe Morningstar Burton Malkiel Standard & Poor’s
RENDEMENT DOOR SPREIDING EN LAGE KOSTEN
Harry Markowitz en William Sharpe hebben wereldwijd bekendheid gekregen door hun Nobelprijswinnende werken ‘de Moderne Portefeuille Theorie’ en de ‘Sharpe Ratio’. Zij stelden dat de beste rendementen worden gerealiseerd door met een gespreide portefeuille de markten te volgen tegen de laagst mogelijke kosten.
INDEXBELEGGEN: WAT LEREN WE VAN DE RESULTATEN?
Harry Markowitz en William Sharpe hebben wereldwijd bekendheid gekregen door hun Nobelprijswinnende werken ‘de Moderne Portefeuille Theorie’ en de ‘Sharpe Ratio’. Zij stelden dat de beste rendementen worden gerealiseerd door met een gespreide portefeuille de markten te volgen tegen de laagst mogelijke kosten.
“Het basisargument voor indexbeleggen is moeilijk te weerleggen: saaie resultaten op korte termijn leiden uiteindelijk tot schitterende cijfers op lange termijn.”
Bron: “Morningstar: Indexbeleggen wat leren we van de resultaten? John Rekenthaler” december 2011.
ACTIEF BELEGGEN ZORGT VOOR GROOT RISICO
Burton Malkiel is auteur en professor Economie aan Princeton Universiteit. Het boek A Random Walk Down Wall Street is een wereldwijde bestseller en beschrijft hoe de effectenmarkt eigenlijk een willekeurig pad bewandelt en dat het niet mogelijk is om op lange termijn beter dan de markt te presteren zonder een groot (onverantwoord) risico te nemen.
RESEARCH S&P EQUAL WEIGHT INDEX
Standard & Poor’s, bedenker van de S&P500 (SPX), introduceerde in 2003 een gelijkgewogen variant van hun index. Ieder aandeel kreeg hierin 0,2%. Belangrijkste voordelen: een lagere afhankelijkheid van individuele ondernemingen en lagere sectorafhankelijkheid. Naast betere spreiding en voorkoming van bubbelvorming zorgt deze index ook voor extra rendement ten opzichte van de originele index, ruim 5% op jaarbasis. De onderzoekers Dash en Loggie stelden ook vast dat op internationaal niveau equal weight succes had.