Waarom indexbeleggen?

Het type belegger

Binnen de beleggingswereld zijn er kortweg twee stromingen: actief en passief beleggen.

Actief beleggen

Bij actief beleggen gaat het om kopen en verkopen van effecten met als doel een hoger rendement te behalen dan het marktgemiddelde. Actieve beleggers of actieve beleggingsfondsen proberen dit te doen door de beste effecten te selecteren (‘stock picking’) en deze op het beste moment te kopen of te verkopen (‘timing’).

Passief beleggen

Bij passief beleggen wordt een effect gekocht met de intentie om deze een lange periode aan te houden. De keuze voor dit effect is niet gemaakt op basis van verwachtingen en bij ontwikkelingen op de beurs blijft de belegger in alle rust zitten. Passieve beleggers gaan uit van positieve rendementen op de lange termijn.

Wat is Indexbeleggen

De bekendste vorm van passief beleggen is indexbeleggen. Een index is een samenstelling van een aantal effecten die een beurs, beleggingscategorie, regio of financiële markt vertegenwoordigt. Bekende voorbeelden zijn de Dow Jones Index of de AEX Index. U kunt in één keer in de gehele index beleggen door het afgeleide indexfonds aan te kopen.

In tegenstelling tot actief beleggen proberen indexfondsen dus niet constant de markt te verslaan door effecten te kopen en te verkopen. We gaan dieper in op de verschillende beleggingsvormen in ons artikel beleggen voor iedereen.

""

Waarom indexbeleggen?

Beurzen zijn niet te voorspellen. Met indexbeleggen laat u uw beleggingsbeleid niet regeren door onrust op de financiële markten. Met het passieve karakter van indexbeleggen bouwt u juist in rust gespreid vermogen op voor de lange termijn.

Naast rust biedt beleggen in indexfondsen nog andere voordelen:

  • De beste spreiding
  • Minder risico
  • Lage kosten, dus meer rendement

Wat zeggen de experts?

Dat indexbeleggen de beste manier van beleggen is, wordt al jaren onderkend door wetenschappers en onderzoekers. Lees hier de meningen van verschillende experts.

Duivendrechtsekade 82 | 1096 AJ Amsterdam | 020 2477 222 | contact@indelta.nl |