Beleggen voor iedereen

Door de historisch lage rente en toegankelijke online platformen is de keus om te beleggen tegenwoordig snel gemaakt. Beleggen kan op verschillende manieren. De wetgeving onderscheidt twee soorten beleggingsdienstverlening: ‘execution only’ of vermogensbeheer. Bij ‘execution only’ dienstverlening belegt u geheel zelfstandig, de dienstverlener voert slechts uw opdrachten uit. U onderhoudt zelf uw beleggingsportefeuille en geeft zelf koop- en verkoopopdrachten voor aanpassingen daarin. Bij vermogensbeheer laat u uw beleggingsportefeuille beheren. Een vermogensbeheerder stelt uw portefeuille samen op basis van uw persoonlijke en financiële situatie. De vermogensbeheerder onderhoudt uw portefeuille en verricht koop- en verkoopopdrachten die passen bij uw situatie.

Zelf beleggen met lage kosten en hoge risico’s

De bekendste vorm van ‘execution only’ beleggen is beleggen via een (online) broker of bank. U kiest zelf de individuele aandelen, obligaties en derivaten uit een enorm aanbod tegen lage uitvoeringskosten. Deze vorm van beleggen vereist wel de nodige kennis en tijd en is niet zonder risico’s. Nieuwe producten, zoals beleggingsfondsen en vooral Exchange Traded Funds (ETF, trackers), maken het execution only beleggers makkelijker om snel het vermogen te spreiden en de risico’s te verkleinen.

Vermogensbeheer met hoge kosten en minder risico

Het andere uiterste van het beleggingsspectrum is vermogensbeheer. Tijd en kennis zijn niet nodig, de vermogensbeheerder neemt dit van u over.  Professionals zorgen dat de risico’s in uw portefeuille passen bij uw situatie en zijn afgestemd op uw (financiële) doelstellingen. Tegenover dit gemak staan hogere kosten en een minimaal startkapitaal. Private banking heeft het hoogste minimum startbedrag, gevolgd door individueel vermogensbeheer. Online vermogensbeheer is de nieuwste vorm van vermogensbeheer; de kosten zijn een stuk lager, maar het persoonlijke contact en de keuze aan producten (profielen) is minder.

Fondsbeleggen zoekt de middenweg

Andere nieuwe vormen van beleggen passen onder de verzamelnaam fondsbeleggen. De wetgeving ziet dit als execution only, het past tussen zelf beleggen en online vermogensbeheer. De fondsen zelf worden namelijk beheert door professionele fondsbeheerders. Een eenvoudige (lage kosten) en veilige keuze (lager risico) is indexbeleggen of zijn passieve fondsen. Dit zijn fondsen met een grote diversificatie die een vooraf vastgesteld mandje aandelen of obligaties volgen.  De (traditionele) actieve beleggingsfondsen rekenen hogere kosten en voorspellen hogere rendementen tegen hogere risico’s. Bij actieve beleggingsfondsen proberen de fondsmanagers door het actief kopen en verkopen van effecten een hoger rendement te halen dan het marktgemiddelde. Uit onderzoek blijkt jaarlijks dat de resultaten van de actieve fondsen achter blijven bij indexfondsen. Profielfondsen en lifecycle fondsen bestaan uit meerdere beleggingscategorieën (aandelen, obligaties, etc.), zodat 1 product past bij een specifieke groep beleggers. Profielfondsen baseren hun samenstelling op een risicoprofiel (defensief, neutraal of offensief) en lifecycle fondsen op een beleggingshorizon (20, 30 of 40 jaar).

InDelta Beleggen het beste van alle beleggingsoplossingen

In de tabel hebben we de verschillende mogelijkheden van beleggen samengevat en de voor- en nadelen uitgedrukt in cijfers (lager is beter). Bij InDelta hebben we de beste eigenschappen van de verschillende vormen van beleggen samengevoegd tot één beleggingsoplossing. De fundering van onze beleggingsoplossing zijn de negen door InDelta beheerde indexfondsen met een gelijke weging. Vijf regio aandelen-indexfondsen (VS, EU, NL, BRIC en Azië Pacific), twee sector aandelen-indexfondsen (vastgoed en private equity) en 2 obligatie-indexfondsen (staats- en bedrijfsleningen). U maakt via ons platform eenvoudig zelf een verdeling van deze negen fondsen of u kiest voor één van de drie vaste modelportefeuilles (defensief, neutraal en offensief). Door de efficiënte fondsstructuur zijn de kosten laag en is er geen dividendlekkage. Bij InDelta vinden wij dat iedereen vermogen moet kunnen opbouwen. Er is daarom geen minimum inleg en de portefeuille aanpassen (inclusief storten en onttrekken) is gratis. Ook zakelijke en minderjarige rekeningen zijn mogelijk. En met een incasso-opdracht belegt u eenvoudig iedere maand automatisch, zonder dat u er omkijken naar heeft. De fondsen maken verder gebruik van alle veilige beginselen: geen derivaten, geen hefbomen en effecten worden niet uitgeleend. De fondsen voldoen aan de UCITS-regelgeving onder toezicht van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). InDelta Beleggen is DE oplossing voor beleggers die slim, eenvoudig en veilig willen beleggen.

Duivendrechtsekade 82 | 1096 AJ Amsterdam | 020 2477 222 | contact@indelta.nl |